Varje gång du återvinner en kartong, en plastflaska, en glasburk eller några plåtburkar så bidrar du till ett renare Sverige och sparar på resurser. Det kan kännas solklart och enkelt för dig som individ, men det är kommunen och inte du som skapar och bestämmer över återvinningsmöjligheter.

Det är möjligt att vi alla vinner på återvinning, men då måste återvinningen vara tillgänglig och genomförbar. Det får inte vara för svårt att använda eller nå en sådan anläggning.

Här har vi tyvärr dåliga nyheter att rapportera eftersom, Återvinningscentralen, (ÅVC), i Flemingsberg stänger vid årsskiftet. Anledningen är att marken ska användas vid bygget av Tvärförbindelse Södertörn. Och en ännu sämre nyhet är att ÅVC Flemingsberg inte ersätts med någon ny. Istället tänker man testa mobila återvinningsstationer. Konceptet har diskuterats med Huddinge kommun och tanken är att komma närmare kunderna och avfallet. I praktiken betyder det för dig, som brukar åka till Flemingsberg, att Skyttbrink eller Fittja i Botkyrka kommer att ligga närmast till hands.

Fördelen med mobila lösningen är att det kan bli lättare att bli av med grovavfall, och framför allt farligt avfall, även om man inte har tillgång till bil. Nackdelen blir oflexibla besökstider som kanske inte passar de som arbetar heltid.

Men vad händer om det inte fungerar bra och att tillgängligheten minskar? Faktum är att det har varit stora problem med t.ex. nedskräpning och sopdumpning i Flemingsberg. Finns det inte då en risk att dumpningen ökar när ÅVC:n i Flemingsberg försvinner?

Enligt statistiken är ca 75% av kunderna noggranna och sorterar och deponerar sitt avfall. Men det gör inte alla kunder. Kanske ca 20 – 25% kan tänka sig åka ut i skogen och slänga sopor där? Flertalet frilutsmänniskor har redan vittnat om möbler, byggmaterial och annat avfall dumpat i skogen.

Sveriges Radio rapporterade för inte så länge sedan att en återvinningsstation i Huddinge fick stängas på grund av olaglig dumpning på Terapivägen i Flemingsberg. Stora problem med avfallsdumpning gjorde att stationen inte kunde ha öppet. Stora högar med skräp, möbler, bildäck, hushållsmaskiner, sängar och torktumlare hindrade sopsorterare eller de som ska tömma kärlen att komma fram till återvinningsstationen.

Ansvariga på FTI vittnade om flera sådana dumpningstillfällen, inte bara vid återvinningsstationer utan även i skogen, i parker och på undangömda platser. Risken för olaglig dumpning ökar påtagligt när en återvinningscentral stängs och det blir besvärligare att hitta bra alternativ.

SRV återvinning har stor betydelse för alla oss boende och för miljön, som polisen aldrig hinner bevaka. Därför bör kommunen tänka på eventuella risker och konsekvenser innan det är för sent och för dyrt.

Göran Lande

Alla vinner när du återvinner – så varför stängs återvinningscentralen i Flemingsberg vid årsskiftet?
Märkt på:    

4 reaktion på “Alla vinner när du återvinner – så varför stängs återvinningscentralen i Flemingsberg vid årsskiftet?

  • 2022-12-08 kl. 14:23
    Permalänk

    Märkligt att man inte kan öppna en sopstation i närheten av Huddinge centrum. Varför har man inte en sopstation med generösa öppettider i tex Gladö Kvarn?

    Svar
  • 2022-12-08 kl. 17:55
    Permalänk

    Gör om och Gör Rätt Huddinge Kommun👍🙏👍

    Svar
  • 2022-12-08 kl. 18:40
    Permalänk

    Tack för era kommentarer och stöd. Det är mycket viktigt med stöd och engagemang, annars blir vi av med en anläggning som alla behöver.

    Svar
  • 2022-12-09 kl. 21:48
    Permalänk

    Känns inte riktigt genomtänkt, som sagt finns en stor risk att folk börjar dumpa mer i skogen samt att det blir länge att kör för att lämna grovsoporna, vilket ökar utsläppen. Var tog miljötänkande vägenHuddinge Komun ?.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *