Text/bild: Helena Stjernstedt 2024-04-27

Över 50 000 besökare fyllde mässhallarna i en stor och härlig trädgårdsfest som varade under hela fyra dagar (21-24 mars) på den av många efterlängtade årliga trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar.

Med fortfarande kyliga vindar vinandes runt våra husknutar och i våra trädgårdar så var det vår i luften inne på mässan där det bjöds på inspirerande trädgårdsinspiration med över 350 utställare på plats.

Traditionsenligt så avslöjades årets pelargon, en så kallad zonalpelargon i en läcker lavendelrosa färg med namnet Lavina (Pelargonium x hortorum). I entréhallen hade Blomsterfrämjandet (1) skapat en vacker och kreativ installation med årets pelargon som besökaren kunde vandra runt i.

Högst poäng för maxad vårkänsla och ”feel-good” ger jag till den andra installationen i entréhallen. På bara några kvadratmeter så inrymdes 2 fikahörnor och en planteringsyta inbäddade i ett hav av vårblommor. En enkel pergola ger ett tak och bidrar till en ombonad känsla, kanske ett projekt för din trädgård i vår?

Närhet till natur och att kunna inreda för att kunna umgås i våra trädgårdar var ett fortsatt tema vilket syntes i fina idéträdgårdarna som visades upp.

Nytt för i år på mässan var ett fokus på beredskap med egenodling och självförsörjning på agendan, vilket kunde märkas både i föredragsutbudet och i montrar. Uppskattningsvis finns det ca 5 miljoner fritidsodlare i Sverige så vi är ganska många. FOR är ett samarbetsorgan för rikstäckande ideella föreningar som huvudsakligen organiserar fritidsodlare fanns på plats och svarade på frågor (2).  

Intresset är stort för att inreda fint i sin trädgård och många fina produkter visas upp varje år på mässan, både stort som smått. Vackra insynsskydd till fönstret för att sila vårsolen (3) eller kanske behöver du några nya redskap i naturfärger som både är funktionella och pryder sin plats (4).

Nu får vi hoppas att vi snart får lite varmare väder efter en lång vinter och kan se fram emot en härlig vår och sommar med förhoppningsvis tid för både avkoppling, umgänge och pyssel i våra trädgårdar (5).

(1) Blomsterfrämjandet – en branschorganisation med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor
(2) FOR Fritidsodlingens riksorganisation
(3) Design Emma Sjödin
(4) By Benson
(5) Florea

    Rapport från trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar
    Märkt på:    

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *