Grannsamverkan mot brott

Grannsamverkan är ett rikstäckande koncept som innebär att ett antal grannar (t.ex. ett kvarter) tillsammans hjälps åt att hålla koll på varandras bostäder, att iaktta ovanlig aktivitet och misstänkt beteende samt att rapportera till grannar och polisen. I varje grannsamverkanskrets finns en kontaktperson som får särskild information från polisen. I Huddinge är det lokalpolis Anna Schelin som sköter grannsamverkan.

Har ni inte någon grannsamverkan där du bor? Kontakta då Anna Schelin på Lokalpolisområde Huddinge, via epost kommunpolis-lpo-huddinge.region-stockholm@polisen.se eller genom att ringa och lämna dina kontaktuppgifter på Huddingepolisens grannsamverkanstelefon: 0733-627397, så får ni hjälp att komma igång.

Grannstöd

Grannstödsbilen är en brotts- och skadeförebyggande verksamhet som bygger på att frivilliga deltagare, huvudsakligen under dagtid och i samarbete med Polisen och Huddinge kommun, åker runt i kommunens bostadsområden.

Tips till dig som fastighetsägare – så håller du tjuven borta

Håll fönster och dörrar stängda och låsta med godkända lås

De flesta inbrott sker faktiskt mitt på dagen, och det händer att tjuven smiter in genom en olåst entrédörr när familjen är i trädgården på baksidan eller på övervåningen. Det går snabbt att länsa hallens jackor och handväskor på plånböcker, nycklar och mobiltelefoner. Tänk också på att inte lämna fönster öppna för vädring även om ni bara är borta i ett ärende. Alla fönster som sitter lägre än ungefär fyra meter tar sig tjuven lätt in genom, och ännu högre upp om man kan klättra från till exempel förråd eller altanräcket. Godkända lås på fönster och dörrar försvårar betydligt. Om du har en stege i trädgården, se till att den är fastlåst.

Se till att huset övervakas och ser bebott ut

Tala om för dina närmaste grannar om du åker bort på semester och be någon av dem titta till huset då och då. Att lampor tänds och släcks ibland, persienner hissas upp vid mulet väder och att brevlådan är tömd signalerar att det finns folk hemma. Likaså är det bra om gräsmattan inte får växa alltför vilt och att snö skottas ibland. En bil parkerad på uppfarten ger också sken av att huset är bebott, precis som lite leksaker utslängda på gräsmattan. Se till att grannarna har ditt telefonnummer, så att de kan ringa dig om något oförutsett inträffar. Var försiktig med att posta på öppna konton i sociala medier information om att ni är bortresta.

Förvara värdesaker säkert

Att gömma värdesaker är svårt, en rutinerad tjuv med gott om tid genomskådar ofta de mest kreativa gömställen – men med larm och uppmärksamma grannar får tjuven mindre tid på sig. Använd bankfack eller be någon annan ta hand om sånt som är oersättligt när du reser bort.

Var uppmärksam på ovanliga saker som sker kring din bostad

Inför planerade inbrott är det vanligt att det sker så kallad rekning (rekognosering). Inbrottstjuvar kör genom ett område eller på en gata för att undersöka vilka hus som är lättast att göra inbrott i, t.ex. med dålig utebelysning eller insynsskyddade ytterdörrar. Det händer också att föremål placeras på en plats där de måste flyttas för att komma in eller ut ur bostaden – på så sätt kan inbrottstjuvarna nästa dag se om de boende verkar vara hemma eller bortresta. Hjälps åt i ert grannskap att hålla koll på misstänkt beteende.

Skaffa larm eller bevakningsutrustning

Ett larm kan inte hindra en tjuv, men det finns statistik som visar att inbrott är ovanligare i bostäder med larm. Det finns många olika typer av larm i olika prisklasser, men det säkraste är att välja ett larm som är kopplat till en larmcentral som snabbt kan skicka en patrull till din bostad. Du får oftast en rabatt på din hemförsäkring om du har ett larm installerat. Det kan också vara så att du via din försäkring kan få rabatt på larm och larminstallation.

Märk, dokumentera och fotografera dina värdesaker

Skulle du trots allt ha oturen och drabbas av inbrott, eller brand, underlättar det betydligt om du har ditt hem dokumenterat när du ska få ersättning via försäkringen. Spara kvitton i en särskild pärm eller låda, gör listor över inventarierna och fotografera både översiktsbilder av ditt hem och enstaka, extra värdefulla föremål. Glöm inte skidutrustningen på vinden eller den nya snöslungan i förrådet. Att till exempel teknisk utrustning som datorer och kameror samt cyklar med mera är märkta gör det svårare för tjuven att sälja dem.

Märkutrustning kan du låna hos Lokalpolisen i Huddinge.
Kommunalvägen 27 b,
141 48 Huddinge
Telefon: 114 14
E-post: registrator.stockholm@polisen.se
(Skriv “Lokalpolisen Huddinge” i ärenderaden eller använd kontaktformuläret på Polisens webbplats)

Vår vänförening Snättringe Fastighetsägareförening säljer också så kallad DNA-märkutrustning.

Se över hemförsäkringen

Om det var länge sedan du tecknade hemförsäkring, eller om du nyligen har investerat i saker som du är osäker på omfattas av försäkringen, är det klokt att ta kontakt med
försäkringsbolaget. Kontrollera också att du har de lås som krävs. Passa även på och fråga om det finns något du kan göra för att sänka din premie, som till exempel att skaffa godkänt larm.

Se till att du har numret till spärrtjänsten för betalkort

Om ett par plånböcker med allehanda kontokort försvinner så kan man snabbt bli av med stora summor. Försäkra dig om att du vet vilka nummer du ska ringa och att du verkligen vet vilka kontokort du har, alla kanske du inte använder regelbundet.

Stöldskyddsföreningen har en bra tjänst där du kan registrera samtliga kontokort, och sedan spärra dem med att ringa tel: 08-783 74 50, Fax: 08-663 96 52 eller epost: info@ssf.nu